16 jan 2023

News

ExtraPower en Essers Family Office slaan handen in elkaar om via buy & build Europese groei-ambitie te realiseren

#businesspartner
16 jan 2023

"Ook de rest van de EU heeft nood aan zonneparken en laadinfrastructuur voor KMO en industrie"

Om zijn groei in de rest van Europa te versnellen gaat ExtraPower, gespecialiseerd in de engineering en de bouw van op maat gemaakte fotovoltaïsche systemen, een samenwerking aan met Essers Family Office (EFO) uit Genk als externe partner. EFO is de investeringstak van de familie Essers, en is onlosmakelijk verbonden met het logistieke bedrijf H.Essers, dat veel expertise kan inbrengen in deze samenwerking. Momenteel is het van origine West-Vlaamse bedrijf ExtraPower, opgericht in 2014 door Jannes Soutaer en Tineke Serru, naast België ook actief in Roemenië en Spanje. Maar met zijn knowhow ziet CEO Jannes Soutaer ook een enorm groeipotentieel in een groot aantal andere Europose markten. Het partnership werd mogelijk gemaakt door Marktlink Fusies en Overnames.

Groepsfoto

EPC-bedrijf ExtraPower uit Beernem specialiseert zich niet alleen in de engineering en de bouw van op maat gemaakte fotovoltaïsche systemen. Ook het onderhoud, de renovatie en het herplaatsen hiervan neemt de onderneming voor zijn rekening, net als de installatie van hoogspanningscabines en laadinfrastructuur. ExtraPower telt op dit ogenblik 37 medewerkers en draaide in 2022 een omzet van 36 miljoen euro. Als ondernemers achter het bedrijf hebben Jannes Soutaer en Tineke Serru de ambitie deze cijfers de komende jaren sterk te doen stijgen.

ExtraPower is actief in het B2B-segment. Het bedrijf richt zich niet alleen tot eindklanten, maar heeft ook zogenaamde derdepartijklanten, zeg maar investeerders, waaronder bijvoorbeeld 7C Solarparken. In België deden bekende ondernemingen zoals Samsonite in Oudenaarde, Jules Destrooper in Lo-Reninge en Weba in Gent al een beroep op ExtraPower om hun grote dakoppervlaktes van performante zonneparken te voorzien. Ook Umicore, TVH en Van Marcke mag het bedrijf aan zijn portfolio toevoegen. Een bedrijf met zonneparken ter grootte van een aantal voetbalvelden is voor ExtraPower ondertussen geen uitzondering meer.

Ze kunnen inmiddels ook mooie cijfers voorleggen op het vlak van energiebesparing en wat de reductie van CO2-uitstoot betreft. Jaarlijks zorgt ExtraPower voor een daling van de CO2-uitstoot met 78.878 ton en sedert 2016 zorgde de onderneming voor een productie van 180,8 MW aan zonne-energie.

Partnership

De groei op de Europese markt zien beide partners vooral als een zogenaamde buy & buildstrategie waarbij ook nieuwe acquisities in het vooruitzicht liggen. CEO van ExtraPower Jannes Soutaer ziet het partnership met EFO om meerdere redenen als een logische match:

"Niet in het minst vanwege de persoonlijke klik die er snel was met Gert Bervoets, CEO van H.Essers. Zowel het bedrijf als Gert hebben een bewezen track record en hebben de juiste kijk op het verder professionaliseren van de organisatie. Het engagement om ExtraPower actief mee te helpen uitbouwen en evolueren naar een pan-Europese speler was meteen aanwezig. Bovendien mogen we rekenen op de expertise uit de hele Essers-organisatie en de familie. Het geeft ons een gevoel van een oprecht partnership waarbij het familiale DNA en het ondernemerschap gegarandeerd blijft. En het is tenslotte een absolute troef dat EFO een erg ontwikkelde affiniteit heeft met de sector van de hernieuwbare energie."

Vooral het lange termijngroeipotentieel van ExtraPower overtuigde dan weer EFO. Gert Bervoets, CEO H.Essers: 

"Uiteraard sluiten we dit partnership met veel enthousiasme vanuit het sterke geloof in de toekomst van hernieuwbare energie en omdat we veel affiniteit hebben met zonne-energie vanuit onze industriële tak. We zijn bij Essers Family Office onder de indruk van de duidelijke visie die ExtraPower heeft op het identificeren van klanten en groeimarkten. Als nieuwe partner is het voor ons vanzelfsprekend dat we ons bestaande industriële Europese netwerk zullen inzetten. Ook de gezonde en nuchtere managementstijl en de heldere communicatie sprak ons aan. Bij ExtraPower heeft men bovendien een zeer goede kennis van de markt, de technologie en de lange termijn-trends. Kortom, we vinden in het team achter ExtraPower een integere partner die toelaat een lange termijn partnership uit te bouwen in de markt van de energietransitie."

Buy & build

In zijn zoektocht naar een extern samenwerkingsverband deed ExtraPower een beroep op de expertise van Marktlink, gespecialiseerd in dit soort bedrijfsvraagstukken.
Voor Filip Mariën, managing partner van Marktlink, bevestigt het nieuwe partnership een trend:

"Het gaat om een Belgische verankering van ondernemende families om er vanuit een platform een Europese kampioen van te maken. ExtraPower is Belgisch marktleider in de B2B energietransitie en heeft de afgelopen jaren een zeer mooie groei doorgemaakt. Het is gebleken dat er in de Europese markt veel interesse is voor bedrijven actief in hernieuwbare energie. ExtraPower is een goed voorbeeld van een schaalbaar platform dat aan de vooravond staat om als organisatie een nieuwe groeifase in te gaan met de ambitie om via een buy & buildstrategie een pan-Europese speler uit te bouwen, met ruggensteun van de familiale langetermijn-partner EFO met Europese ervaring."

Over Marktlink

Marktlink is sinds 1996 uitgegroeid tot de grootste onafhankelijke overnamespecialist in het hogere KMO-segment van de Benelux. Met een internationaal team van ruim 180 interne M&A-specialisten begeleidt Marktlink bedrijven bij transacties met een dealwaarde tussen de 5 en 250 miljoen euro. Met een gespreid netwerk van Europese vestigingen, met de Belgische vestiging in Antwerpen, en een groot internationaal netwerk aan kopers en verkopers heeft Marktlink in 2022 150 deals gesloten. Website: www.marktlink.com.

Contactpersoon Marktlink: Filip Mariën, Managing Partner België, f.marien@marktlink.com, M +32 472 98 21 88

Contactpersoon ExtraPower: Jannes Soutaer, CEO, js@extrapower.be, M +32 471 35 10 46

Contactpersoon EFO: Gert Bervoets, CEO, gert.bervoets@essers.com, M +32 742 90 00 58