31 jan 2024

News

ExtraPower versterkt haar positie in de Vlaamse zonnepanelenmarkt

31 jan 2024

"Samen naar een groenere toekomst in een consoliderende markt"

Het antwerpse Ensys vindt voortaan nestwarmte bij de ExtraPower groep. Ze verenigen de krachten om zo als one-stop-shop toonaangevend te zijn in de wereld van duurzame energietechnieken. Met zijn hoofdzetel in Kapellen groeide Ensys de voorbije jaren uit tot een gevestigde waarde voor duurzaamheidsoplossingen. Zowel met zonnepanelen als met thuisbatterijen en warmtepompen richten ze zich op particulieren en kmo's. ExtraPower richt zich eerder o het B2B segment en net daarom is de fusie met Ensys de gedroomde opportuniteit om een volledig dienstenaanbod te garanderen, waarbij Ensys zich richt op de B2C-markt en ExtraPower op de grote B2B-markt. Na de overname zal de geconsolideerde ExtraPower groep jaarlijks voor een equivalent van 120 voetbalvelden aan zonnepaneelparken installeren. Na de instap van Essers Family Office is dit de eerste overname voor de ExtraPower groep. Marktlink Fusies & Overnames begeleidde en realiseerde mee het partnership tussen Ensys en ExtraPower.

Groepsfoto bij Ensys

Ensys biedt als specialist een uitgebreid gamma duurzaamheidsoplossingen aan. Het bedrijf is een gevestigde waarde in de zonnepanelenindustrie en groeide ook uit tot een expert in thuisbatterijen, laadpalen en warmtepompen. Ondernemers Kim Corten, Bart Talpe en Jan Viroux bouwden Ensys, met hoofdzetel ten noorden van Antwerpen, de voorbij jaren uit tot een bedrijf met een team van 30 medewerkers en een omzet van nagenoeg 20 miljoen euro in 2023. Samen met ExtraPower als nieuwe partner hebben ze de ambitie de groei de komende jaren stevig verder te zetten zowel in binnen- en buitenland. Op dit ogenblik heeft ExtraPower een omzet van meer dan 50 miljoen euro en telt het 75 medewerkers. Samen hebben ExtraPower en Ensys de ambitie om snel richting de 100 miljoen euro te kunnen groeien. 

Ensys richt zich voornamelijk tot particulieren en kmo's die zelf energie willen opwekken en zo minder afhankelijk willen zijn van prijsfluctuaties en tegelijkertijd ook willen bijdragen aan een groenere toekomst. Klantentevredenheid behoort tot het kern-DNA van Ensys. Dat ze op Google Reviews een klantenbeoordeling realiseren van 4,9/5 is dan ook een resultaat waar het bedrijf en zijn medewerkers trots op zijn.

Partnership

Beide partijen zijn ervan overtuigd op diverse vlakken samen een aanzienlijke meerwaarde te kunnen realiseren. ExtraPower focust momenteel op grootschalige B2B-projecten, waardoor kleinere kmo's en particulieren vaak buiten hun bereik vallen. In de nabije toekomst kan ExtraPower deze prospecten doorverwijzen naar Ensys, dat een onafhankelijk onderdeel wordt van de ExtraPower Groep. Hierdoor wordt het mogelijk ook deze doelgroepen te bedienen. Bovendien breidt het dienstenaanbod ook uit met warmtepomptechnologie, wat ExtraPower tot nu toe niet in zijn activiteitenpakket had. 

Jannes Soutaer, CEO van ExtraPower ziet nog vele andere voordelen in de samenwerking:

"Naast een meer gediversifieerde klantenmix en een uitgebreider productaanbod geloven we sterk in de synergiën die deze samenwerking met zich mee zullen brengen. We zijn ervan overtuigd dat we de aankoop van kritische componenten, zoals zonnepanelen en omvormers, verder kunnen optimaliseren. Daarnaast zullen we ook op regelmatige basis kennis met elkaar uitwisselen. En we kunnen ook ondersteuning bieden wat betreft back-office activiteiten zoals accounting en HR.”

Ook Kim Corten en Bart Talpe, samen met Jan Viroux de ondernemers achter Ensys zijn laaiend enthousiast over de samenwerking, net als mede-oprichter Daniel Talpe.

“We bevinden ons in een consoliderende markt. Het was voor ons dan ook een logische stap om samen met een sterke partner onze reikwijdte en slagkracht te verhogen. Over enkele jaren zullen er in deze markt slechts enkele winnaars overblijven en daar willen we onder de vleugels van ExtraPower zeker bij zijn”, stelt Kim Corten. “Ik ben er zeker van dat dit partnership ons in staat stelt om vanuit de provincie Antwerpen ook de andere provincies in Vlaanderen te veroveren”, vult Bart Talpe aan.

Gert Bervoets, voorzitter van de raad van bestuur van ExtraPower is erg opgetogen met deze nieuwe mijlpaal voor ExtraPower:

“Niet enkel breiden we ons productaanbod en geografische aanwezigheid uit. We vinden een partner die, net als ExtraPower, gekend staat voor de hoogwaardige kwaliteit van afgeleverde projecten. Deze overname is een nieuwe stap voor de ExtraPower groep waardoor we op korte termijn de volgende mijlpaal van 100 miljoen euro omzet willen realiseren.”

Buy & Build

Bij het zoeken naar een externe samenwerking deed Ensys een beroep op de expertise van Marktlink, een gespecialiseerd bedrijf in dergelijke zakelijke vraagstukken. Marktlink heeft eerder de aandeelhouders van ExtraPower begeleid bij het aantrekken van de Essers Family Office (EFO) uit Genk als externe partner. Opmerkelijk is dat deze nieuwe transactie een unieke omkering van rollen markeert voor Marktlink, waarbij het nu de belangen van Ensys behartigde bij het aantrekken van ExtraPower als externe partner. Voor Filip Mariën, partner van Marktlink, is dit nieuwe partnership een bevestiging van een trend die reeds enkele jaren op gang is:

“Een trend waarbij bedrijven uit de energiesector opereren in een consoliderende markt. Dan is het voor ons fijn om vast te stellen dat we twee succesvolle bedrijven konden samenbrengen die bijzonder complementair zijn en die er met een zelfde ondernemers-DNA tegenaan gaan.”